Wat is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)?
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het verplichte basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle overheidslagen (Rijksdiensten, gemeenten, provincies, waterschappen en Zelfstandige Bestuursorganen). Het BIO normenkader is gebaseerd op de internationaal erkende en actuele ISO-normatiek van de ISO 27002 en vanuit de BIO wordt verwezen naar de ISO 27001. Bedrijven en organisaties verbonden aan de overheid worden (vaak) ook verzocht te voldoen aan de BIO eisen. Bij het niet voldoen binnen alle overheidslagen aan de BIO eisen is er feitelijk een wetsovertreding. Belangrijk is dus dat uw organisatie kan aantonen, aan relevante stakeholders, dat er wordt voldaan aan de aanvullende BIO eisen.
De Basis Beveiliging Niveau’s (BBN) binnen BIO
Binnen de BIO Basis Beveiliging Niveaus (BBN) bestaan er verschillende categorieën voor de implementatie van controls en maatregelen. In totaal zijn er drie niveaus te onderscheiden:
- BBN1: Dit niveau beschrijft de minimale verwachtingen die de overheid heeft voor de bescherming van informatie. Aangezien het betrouwbaarheidsniveau laag is, worden complexe eisen achterwege gelaten en ligt de nadruk op de basisbeheersmaatregelen.
- BBN2: De meeste informatie binnen de overheid wordt op dit niveau ingedeeld. Hierbij wordt uitgegaan van goed huisvaderschap voor informatie en vormt dit het minimale niveau waarop er met persoonsgegevens wordt gewerkt. Bij dit niveau is detectie van dreigingen zoals statelijke actoren en andere vergelijkbare dreigers van groot belang.
- BBN3: Dit niveau betreft informatie waarbij de weerstand tegen statelijke of criminele actoren (of gelijksoortige dreigers) essentieel is. De vertrouwelijkheid heeft hierbij een hogere score, terwijl de andere eisen nog altijd op een gemiddeld niveau zitten.
Om het juiste BBN te kiezen, is er een baselinetoets beschikbaar.
Binnen de BIO kan het echter tijdrovend zijn om verbanden te leggen tussen de context, het informatiebeveiligingsbeleid, de risicoanalyse en onderwerpen uit BIO én ISO2700x. Naast deze onderwerpen zijn bewustzijn, het meten van beheersprestaties en incidentmanagement ook belangrijke thema’s.
Isatis Cyber Security biedt hulp bij al deze onderwerpen en kan ervoor zorgen dat uw BIO compliance of voorbereiding op BIO certificering overzichtelijker en beheersbaarder wordt.
Voor wie is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)?
De Baseline informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een normenkader dat verplicht voor alle overheidslagen;
- Rijksdiensten
- Gemeenten
- Provincies
- Waterschappen
- Zelfstandige bestuursorganen (ZBO)
Het doel van de BIO is het creëren van een gezamenlijke basis voor informatiebeveiliging binnen de overheid. Dit om ervoor te zorgen dat informatie op een adequate en veilige manier wordt beschermd en om risico’s op het gebied van informatiebeveiliging te beperken. Bedrijven en organisaties die gelieerd zijn aan overheidsonderdelen kunnen ook veel voordeel behalen door te voldoen aan de eisen van de BIO. Dit kan hen helpen om aanbestedingen te winnen en het vertrouwen van de overheid te winnen als het gaat om veilig omgaan met gevoelige informatie.
De voordelen van Baseline Informatiebeveiliging Overheid
De voordelen van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) zijn onder andere:
- Duidelijke richtlijnen: De BIO biedt duidelijke en gestandaardiseerde richtlijnen voor informatiebeveiliging voor alle overheidslagen. Dit zorgt voor een betere uniformiteit en transparantie.
- Betere bescherming van informatie: Door het implementeren van de BIO wordt de bescherming van gevoelige informatie verbeterd. Dit leidt tot een betere bescherming van burgers en organisaties tegen mogelijke risico’s.
- Risicomanagement: De BIO vereist dat overheden hun risico’s in kaart brengen en passende maatregelen nemen om deze te beheersen. Dit leidt tot een proactieve benadering van informatiebeveiliging en een betere bescherming tegen potentiële bedreigingen.
- Verhoogd vertrouwen: Het implementeren van de BIO kan bijdragen aan een hoger vertrouwen van burgers en organisaties in de overheid en haar diensten, omdat er meer aandacht wordt besteed aan informatiebeveiliging en het beschermen van gevoelige informatie.
- Internationale erkenning: De BIO is gebaseerd op internationaal erkende normen en standaarden voor informatiebeveiliging. Dit betekent dat organisaties die voldoen aan de BIO ook beter in staat zijn om te voldoen aan vergelijkbare normen en standaarden in andere landen of sector